Τετάρτη 1 Μαΐου 2013



ΣΚΟΡΔΟ- GARLIC


Είναι ένα από τα πολύ γνωστά ευεργετικά και τονωτικά βότανα, χρησιμοποιείτε στην καθημερινή μας μαγειρική. Έχει λεπτά φύλλα στρογγυλό κεφάλι με μικρά λουλουδάκια. Ο βολβός του τον οποίο χρησιμοποιούμε στα πτηνά μας έχει άσπρο χρώμα, εσωτερικά του χωρίζεται σε σκελίδες. Σιγά σιγά οι εκτροφείς το χρησιμοποίησαν σαν απολυμαντικό, αντιβακτηριακό, αντιβιοτικό, αντιμυκητιακό, αντιοξειδωτικό και τονωτικό για τον οργανισμό των πτηνών. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα όταν το χρησιμοποιούμε και κατά των αναπνευστικών προβλημάτων αλλά και κατά των εντερικών διαταραχών. Η αλλισίνη που περιέχει είναι αυτή που έχει αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες. Δρα πολύ αποτελεσματικά κατά των εσωτερικών σκουληκιών του εντέρου και της παρασιτικής διάρροιας. Είναι γνωστό ότι σκοτώνει και τα εξωτερικά παράσιτα των ζώων π.χ τα τσιμπούρια από τους σκύλους. Εγώ βάζω το βράδυ 4-5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες μέσα σε ένα λίτρο νερού τις αφήνω μέσα όλο το βράδυ και το χορηγώ στα πτηνά μου την επόμενη μέρα το πρωί. Αλλη μέθοδος είναι να αφήνουμε μια σκελίδα σκόρδο για μισή ώρα περίπου μέσα λίγο νερό και μετά να εκχύνουμε το διάλυμα μέσα σε μια μικρή ποτίστρα (150 ml) νερού.



ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ-SALVIA
Είναι φυτό πολυετές με πολύ έντονο άρωμα, το λατινικό της όνομα είναι salvia που σημαίνει σώζω , έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για των άνθρωπο και κάθ' επέκταση για τα πτηνά. Τα συστατικά που περιέχει έχουν αντισηπτικές, αντιξειδιωτικές και απολυμαντικές ιδιότητες, ακομα χρησιμοποιείτε κατά των εντερικών διαταραχών.
Πρέπει να το ξεχωρίσουμε από το τσάι του βουνού διοτι πολλοί συνάνθρωποι μας το μπερδεύουν με το φασκόμηλο. Είναι πάρα πολύ τονωτικό διοτι περιέχει την τανίνη, επομένως είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό των πτηνών μας. Ακομα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα πτηνά μας το αιθέριο έλαιο του που βοήθα στον μεταβολισμό τους.


Η ΡΙΓΑΝΗ - ORIGANUM VULGARE

Το φυτό αυτό ανήκει στην οικογένεια των Χελιανθών(Labiatae), είναι πολυετές πόες συνήθως θάμνοι που ανθίζουν την άνοιξη, χρησιμοποιείτε πολύ συχνά στην μαγειρική.
Στα πτηνά μας η χρησιμότητα του έχει να κάνει με τις ιδιότητες που έχει. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα φρέσκα κλωνάρια ανθισμένα η και ξερό, καθώς και το αιθέριο έλαιο του. Η ρίγανη είναι πολύ πλούσια σε φαινόλες η οποίες έχουν μεγάλες αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές ιδιότητες. Μερικά συστατικά που περιέχει είναι ιδανικά στην καταπολέμηση διάφορων μικροβίων, βακτηρίων και παρασίτων, όπως ο σταφυλόκοκκος( staphylococcous aureus, o E coli , η σαλμονέλωση(Salmonella typhimurium) ακομα χρησιμοποιείτε κατά εντερικών παθήσεων (enteritis). Εξουδετερώνει και πολλούς μύκητες όπως ο Aspergillus και ο Candida που συνήθως αναπτύσσονται στις τροφές των πτηνών μας και εισέρχονται μέσο αυτών στον οργανισμό τους. Όλοι οι εκτροφείς γνωρίζουν ότι μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλοί εκτροφείς στα δωμάτια αναπαραγωγή τους από αυτές τις δυο ασθένειες, την Ασπεργίλλωση και Καντίαση. Είναι ασθένειες που εισέρχονται συχνά από χαλασμένες τροφές; στα πτηνά μας. Με την χρήση αυτού του φυτικού προϊόντος μπορούμε να προστατεύσουμε τα πτηνά καθώς και τις τροφές τους. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει και πολύ καλές αντιοξειδωτικές δράσεις, όμως δεν θα πρέπει να το χορηγείτε στα πτηνά σας σε μεγάλες δόσεις. Ακόμα να μην το αναμειγνύεται με άλλες τροφές (π.χ με αυγοτροφή η χόρτα.),διοτι έχει διαπιστωθεί μια τοξική αντίδραση μεταξύ τους. Έχουν παρατηρηθεί δηλαδή αλλεργικές αντιδράσεις (αναφυλαξία)σε μερικά πτηνά, τα οποία ηταν ήδη άρρωστα και σαν επόμενο ηταν να τους αποφέρει τον θάνατο.


:: ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ::
----------------------------------

 ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ

Βότανα για υγιή πτηνά

Astragalus ανοσοποιητικό σύστημα διεγερτικό, βοηθά την πέψη, την ενέργεια, τα νεφρά
Barberry C, αντισηπτικό, αναπνευστικά, αντιβακτηριακό, καθαριστής αίματος, τη λειτουργία του ήπατος
Chickweed C, Β6, Β12, D, αντι-φλεγμονώδη, αντι-όγκου, του στομάχου, του αναπνευστικού
Ήπαρ πικραλίδα, τα νεφρά, το στομάχι, βιταμίνες, πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο
Echinacea αντιβιοτικό, αντι-ιικά, ενισχύει την ασυλία, βιταμίνες και πρωτεΐνες
Elderberry αναπνευστικού, αντιφλεγμονώδη, καθαριστής αίματος, διεγείρει την όρεξη
Σκόρδο αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, γονιμότητας, το ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά
Ιώδιο Kelp, του θυρεοειδούς, τονωτικό, μαλακτικό, προστατεύει τους βλεννογόνους
Λεβάντα διεγερτικό, πέψη, αιθέρια έλαια, ανακουφίζει από το άγχος, ο μεταβολισμός
Licorice αποχρεμπτικό, αποτοξινωτικό του ήπατος, αντιφλεγμονώδη, νόστιμη γεύση
Marshmallow επουλώνει τις πληγές, ασβέστιο, A, διουρητικό, μαλακτικό, τονωτικό
Γάλα γαϊδουράγκαθο επισκευή συκώτι, την καρδιά, τους πνεύμονες, την κυκλοφορία, αποβάλλει τα σκουλήκια του εντέρου
Oatstraw πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, μολύνσεις ζύμης, αντισηπτικό, θυρεοειδούς
Φύλλα ελιάς χρόνια δερματικά προβλήματα, αλλεργίες, βελτιώνει τη θέληση να ζήσουν σε άρρωστα πουλιά
Arco Pau d 'αντιβακτηριακή, καθαριστικό του αίματος, καταπολεμά τις λοιμώξεις, το συκώτι, candida
Νεφρά πλαντάγου, της ουροδόχου κύστης, της όρεξης, διάρροια, αντιβακτηριακή, αντι-φλεγμονώδη
Τριφύλλιον μυοχαλαρωτική, αντιβιοτικό, φλεγμονές, βιοτίνη, μέταλλα, το Β, Α, C
Σπιρουλίνα γονιμότητα, την ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα, μειωτή στρες, χρώμα, πρωτεΐνη
Θυμάρι αντιβακτηριακή, σκοτώνει και αποβάλλει τα σκουλήκια, διάρροια αγώνες
Βαλεριάνα μάδημα φτερών, επιθετικότητα, ανακούφιση από τον πόνο, παθήσεις του νευρικού
Αψιθιά του ήπατος, βοηθά την πέψη, ενθαρρύνει την όρεξη, σκοτώνει και αποβάλλει τα σκουλήκια
Yarrow καθαριστής αίματος, τη λειτουργία του ήπατος, του ιού και μύκητες αναστολέα, τονωτικό


Αρσενικο Τιμπραντο 2012